Hügelkultur

oftewel: de planten-pluk-spiraal!

Verhoogde bedden, geïnspireerd door de ‘Hügelkultur’ zoals Sepp Holzer, een opmerkzame en opmerkelijke boer uit Oostenrijk, die -de natuur observerend- tot slimme, bodemverbeterende, ecologische landschapsinrichting kwam, en daarover schrijft, inspireerde ook hier.

Eerst werden sleuven gegraven, daarin grote en kleine takken, daarop komt een opbouw van bosgrond, compost en aarde.
Dit zal gaan zorgen voor langdurige grondverbetering en vruchtbaarheid. Het gaat naar verwachting gemakkelijker oogstbaar zijn, minder nat in de winter én er prachtig uitzien!

Op 26 maart hopen we bosgrond toe te voegen. Zo ‘enten’ we gezonde schimmels en bacteriën.
Die grond komt van heel dichtbij: de bos-greppel ernaast.
Die maken we toegankelijk door een deel van de woekerende bramen weg te snoeien.
Ook komt er compost in.

De zoektocht naar schone grond om op te hogen had even geduurd – en dankzij geweldig meedenken van diverse mensen is het gelukt!

Via MeerBomen.nu en de meewerkdagen tipte mee-werker Margit ons op Grip op Grond. Prachtinitiatief. Wel wat ver weg, bleek, lokaler moest haalbaar kunnen zijn – dus die tipten me op het Noorderzijlvest, hiervoor. Marc verwees door: het zou toch beter via gemeente Tynaarlo kunnen 🙂 Over lokaal gesproken! Die contactpersoon adviseerde de beleidsadviseur van de gemeente Tynaarlo, uit te nodigen – wat ik van harte deed – en zij nam nog twee beleidsadviseurs mee. Drie sympathieke vrouwen op bezoek, met veel kennis over ecologie, landschapsinrichting en meer. Eén van hen, Carla, kon met onze vraag verder. Ze regelde dat er maar liefst 50 kuub aarde werd bezorgd, door een heel vriendelijke medewerker van de gemeentewerf kundig en in twee grote porties besteld.

De basis ligt er nu, voor de helft. De andere spiraal zal worden gevormd van lage struiken. Dan kun je langs de ene kant naar binnen, en dan vervolgens weer naar buiten lopen. Met een mandje in de hand, en plukken wat nodig is.

We hopen dat deze grondbewerking zal gaan zorgen voor langdurige grondverbetering en vruchtbaarheid. Dat wat er op groeit inderdaad gemakkelijker oogstbaar zal zijn én er prachtig gaat uitzien.

Toevoeging, later: Pas op in september konden de springbalsemienen het niet meer bolwerken.
De vogels zullen in de winter nog na kunnen genieten: er is heel wat raap/koolzaad geoogst.

Nu nog verder met de bodembedekking van de paden. Als er een kippen-omheining is, kunnen we ook verder met de beplanting van de verhoogde bedden. Nu groeit er boekweit, en een bloemenmengsel. In de herfst hopen we verder bessenplanten etc te plaatsen – en als dat allemaal groeit, dan kunnen we gaan kijken wat de plukspiraal (op)brengt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.