Vuilbomen

Van Marcella en Leandro (van Meerbomen.nu) kregen we jonge vuilboompjes om te planten. Die waren heel welkom! Nog maar kort geleden had ik een aantal grotere gezien, en was ik overtuigd geraakt over hun waarde, bij een rondwandeling met ecoloog Hans, in een bos hier dichtbij.

Ik kon ruim 20 boompjes een nieuwe plek geven!

De Vuilboom – Frangula alnus (Rhamnus frangula)

De Vuilboom, ook wel Sporkehout genoemd, is een soort die met name voorkomt de wat armere zandgronden. Het is een typische soort die langs de randen of op de heide staat en is in de winter te herkennen aan zijn grijzige kleur. De soort kan vrij goed tegen wisselende waterstanden.

Het bijzondere van de Vuilboom is dat de soort vrijwel de gehele zomerperiode doorbloeit. Het biedt dus een voedselaanbod voor insecten gedurende een lange tijd van de zomer en is een zeer belangrijke drachtplant voor honingbijen. De soort is goed af te zetten en loopt dan weer gemakkelijk uit. Hoe meer snoei hoe meer bloei, geldt voor deze struik. Dat is een eigenschap die niet elke struik heeft en dit is een goed argument om een vuilboom te planten. Dit soort is een waardplant voor verschillende vlindersoorten als Boomblauwtje, Citroenvlinder en Groentje.

(tekst met dank aan Landschapsbeheer Drenthe: https://lbdrenthe.nl/inheemse-struiken-voor-de-biodiversiteit )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.